Een nieuwe blog!

Dit is het begin van een serie ‘activistische’ blogs waarin ik laat zien hoe we het ons in het onderwijs onnodig ingewikkeld maken.

Als we dat eens wat actiever zouden bestrijden, zou ons dat een hoop tijd schelen, en het onderwijs wordt er – paradoxaal genoeg – alleen maar beter van. Want dingen doordacht eenvoudig maken levert ons tijd op om echt met studenten én met onze eigen ontwikkeling aan de slag te gaan.

Op deze ingewikkeld onderwijs bingokaart kun je een indruk krijgen waar het bijvoorbeeld over zou kunnen gaan.

Op de homepage lees je meer over het idee achter ‘doordachte vereenvoudiging’.

Veel plezier en inspiratie voor radicale vereenvoudiging!

– Mark Smit

Mark

Docent, onderwijsvernieuwer, adviseur en onderzoeker in het hbo

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Ilona Plessius

  Ha Mark, wat een mooi blog ben je gestart. De kracht van de eenvoud. Eens dat we het allemaal veel te ingewikkeld maken met elkaar. Ik blijf je volgen.

  1. Mark

   Dank je, Ilona! Er komen er nog een hele hoop aan 😉

 2. René

  hoi Mark, mooi initiatief om te zoeken naar eenvoud in een complex fenomeen als hoger onderwijs. Het wegsnijden van ‘institutionele overhead’, mede veroorzaakt door prestatieafspraken die , naar mijn bescheiden mening, het complexe onderwijs plat slaan tot meetbare indicatoren, heeft ook mij getriggerd tot actie. Dat dit toch heel lastig blijkt is wellicht ook een randverschijnsel van dit complexe fenomeen. We worstelen door, in de hoop iets meer eenvoud en verlichting te vinden , voor student en docent 🙂

  1. Mark

   Dank René! Laten we vrolijk blijven worstelen naar eenvoud en verlichting!

Geef een reactie